DAG 1 (1 mei) Hongkong aankomst

Photobucket
Hong Kong International Airport

Om 14.30 uur Chinese tijd komen we aan op het vliegveld van Hongkong na een rechtstreekse vlucht van ruim 11 uur vanuit Amsterdam. Gisteravond zijn we om 21.15 uur vertrokken, gelukkig zonder dat de vulkaan op IJsland roet in het KLM eten gooide. Op de dag (Koninginnedag) dat de ene helft van de Nederlanders zijn zolderspullen verkocht aan de ander helft.
De volledige naam van deze hieper-moderne luchthaven is Hongkong Chek Lap Kok International Airport, genoemd naar het kunstmatige eiland dat speciaal voor de luchthaven is gerealiseerd. De luchthaven ligt vlak voor de kust van Lantau Island, het grootste eiland van Hongkong.

HONGKONG BUS AirportWe nemen de Airportbus naar het centrum van Hongkong, vanwaar met een taxi verder gaan naar het Hotel Bridal Tea House in Winslow Street. Niet een al te bekende Street, want de taxichauffeur heeft moeite het te vinden. Om 16 uur Chinese tijd zijn we hier, dit is 10 uur smorgens Nederlandse tijd. We hebben er dus vanuit het Hart van het Noorden tot het hotel in Hongkong totaal 18 uur over gedaan. Inclusief 11 uur vliegen is dat niet slecht en omdat we ook nog redelijk veel geslapen hebben in het vliegtuig voelen we ons nog behoorlijk fit. Het is zonnig weer in Hongkong, ca. 27 graden met zo nu en dan een beetje bewolking.
De hotelkamer die we vooraf in Nederland via het Internet geboekt hebben is keurig netjes. Maar qua grootte wel volgens de Hongkong norm, d.w.z. een uitvergrote kledingkast, je kunt je kont er niet keren, laat staan 2 Hollandse konten, maar wel schoon en met airco. De meeste hotels in Hongkong hebben deze grootte, wil je een ruimere kamer dan zit je ook meteen in een veel duurdere prijscatagorie.

PhotobucketOok het uitzicht is niet al te florissant, maar geeft wel een goed beeld hoe de meeste mensen hier wonen. Hongkong is één van de duurste steden om te wonen, vandaar de geringe woonoppervlaktes. Veel inwoners, die het zich kunnen veroorloven, gaan tegenwoordig dan ook in Shenzhen wonen, maar ook daar stijgen de prijzen fors.
We zitten in de wijk Hung Hom, een volkswijk, wat duidelijk aan de flats van onze achterburen is te zien. Door de krappe behuizing speelt een groot deel van het leven zich op straat af.

In deze wijk opvallend veel winkels en oude fabriekshallen waar ze bloemstukken en bloemenkransen voor begrafenissen maken. Daar wordt druk gebruik van gemaakt, want tot laat in de avond is men nog bezig de bloemetjes buiten te zetten. Ook rijden ze er met handkarren vol geladen met oude kransen door de straten. Van het geraamte maakt men weer nieuwe kransen. Het geraamte van de kransen wel te verstaan!