DAG 28 (28 mei) Shanghai - Museum en de Bund



Vanmorgen eerst naar het Shanghai Museum, vier etages met elk 4 grote zalen met permanente tentoonstellingen en enkele zalen met tijdelijke. De permanente zijn vooral op de Chinese historie gericht. Het aardige is dat je er foto's mag maken mits zonder flits, maar dat is voor de Chinese bezoekers geen reden om niet lekker te flitsen en niemand die er iets van zegt. De zalen zijn ruim opgezet, wel vrij donker, maar alle objecten zijn mooi uitgelicht met o.a. een prachtige collectie bronzen voorwerpen, schilderijen, beeldhouwwerken, kalligrafie, jade, meubels uit de Ming- en de Qingdynastie en klederdrachten van Chinese minderheden. Wij vinden het één van de mooiste musea die we in China hebben gezien, ook nog gratis toegankelijk en twee jaar geleden hebben we hier ook al heel wat uurtjes doorgebracht toen we in een hotel hier vlak in de buurt zaten.

Er is een tijdelijke tentoonstelling van blauw ceramiek uit Jingdezhen, het centrum van de Chinese ceramiek door de eeuwen heen en de plaats die wij deze reis al bezocht hebben.

Het opmerkelijke is dat het door een Nederlandse familie in de loop van vele jaren is verzameld en in 2008 geschonken aan het museum van Shanghai. Er zijn zelfs voorwerpen bij in China niet meer te vinden waren.


    De Bund

Zoals al eerder verteld zitten we met ons hotel in hartje Shanghai, want wie Shanghai zegt, zegt de Bund. Het is een van de paradepaardjes van de stad en gelegen aan de oever van de Huang Pu rivier. Bepalend voor de Bund zijn de reeks westerse koloniale gebouwen, vrijwel alle gebouwd voor 1937 en symbool voor de Europese financiële en commerciële macht van destijds. Shanghai had de naam 'Parijs van het Oosten' en de Bund was de 'Wall Street van het Oosten'. We gaan er een kijkje nemen en zien hoe de koloniale huizen prachtig en vooral smaakvol verlicht zijn. De ABNAMRO, inmiddels onze nationale bank, zit nog steeds in een van de panden op deze prominente plaats.
    De Skyline van Pudong

Als je de straat oversteekt kom je op de wandelpromenade langs de Huang Pu rivier. Hier flaneren van smorgens vroeg tot diep in de avond de dagjesmensen, die genieten van de uitbundige neon- en laserverlichting of maken een rondvaart over de rivier. Ze laten zich fotograferen tegen de achtergrond van het supermoderne nieuwe stadsdeel Pudong, aan de overkant van de rivier. Hoewel we vorige keer al veel foto's gemaakt hebben kunnen we het niet laten dat nu weer te doen. Maar tegen de hoeveelheid plaatjes die de Chinezen schieten kunnen wij niet op.
     Het "Parijs van de Oriënt" komt terug

De laatste jaren heeft de Bund een facelift ondergaan, kernwoorden zijn recreatie en winkelen, maar wel op top-niveau, voor het 'hoogste marktsegment'. Wij kennen onze plaats en zitten dus achter de Bund. De facelift van de panden aan de Bund is bijna voltooid en nu is men druk bezig de huizen en straten vlak achter de Bund aan te pakken en dat alles op een meer dan smaakvolle wijze. Dat hebben we elders is China wel heel wat minder zorgvuldig gezien.