DAG 12 (12 mei) Xiamen - De oude stad

Xiamen is een havenstad en ligt in het zuiden van de  provincie Fujian tegenover Taiwan. Jarenlang zijn de betrekkingen met Taiwan uiterst vijandig geweest omdat China vindt dat het eiland bij China hoort, maar de laatste tijd normaliseren de betrekkingen. Met 1 miljoen inwoners is het een kleine stad voor Chinese begrippen, maar goed ontwikkeld met moderne bebouwing rondom de oude stad. De oceaan zorgt er voor een verkoelende bries.

Buitenlandse toeristen kom je hier niet tegen. Toch worden we niet zo nagestaard als de dagen hiervoor in het binnenland. Wij vinden het een prettige stad om een paar dagen te vertoeven, met name de oude stad, waar we vrijwel de hele dag doorbrengen.
Er zijn nog veel koloniale huizen te vinden, maar vrijwel allemaal enorm vervallen. Veel kleine winkeltjes en werkplaatsjes waar ambachtslieden aan het werk zijn en de geur van lekker eten je tegemoet komt vanuit de kleine eethuisjes.
We dwalen door nauwe steegjes met mooie doorkijkjes, waar je de ene foto na de andere van kunt nemen, maar waar je ook gemakkelijk kunt verdwalen, zo ondervinden we. Een groot deel van het gezinsleven speelt zich in de smalle straatjes af. Mensen koken op straat, doen er de kinderen in bad , hangen er de was te drogen, babbelen met elkaar en spelen een spelletje kaart of Mahjong.

Overal op straat wordt thee gesorteerd. Voor de Chinezen is thee net zo belangrijk als wijn voor de Fransen en ook de prijs van de bijzondere theesoorten komt overeen met de betere wijnen. We worden uitgenodigd om thee te proeven in een klein winkeltje. En dat is meer dan theedrinken alleen. Er hoort een hele ceremonie bij. Het is een speciaal gebeuren waarbij men tijd maakt om te relaxen en te genieten van de smaak en de geur van thee. Net als bij wijn is het eerst ruiken en daarna met kleine teugjes proeven. Wel lekker, maar iets te veel werk om thuis zoiets te doen. Buitendien geven wij de voorkeur aan koffie.

PhotobucketDat Xiamen aan zee ligt zie aan de levende vis, kreeften, zeepaardjes en schildpadden die in bakken en teiltjes rondspartelen. Ook al ben je geen groot dierenliefhebber, het is niet leuk te zien hoe weinig ruimte de beesten krijgen. Hetzelfde geldt voor de andere dieren op de markt. Waar in Nederland de pijnlijke en wrede routine van de enorme vleesindustrie onzichtbaar blijft, wordt juist op de markt onverhuld getoond dat het vlees dat je koopt dagvers is. Ze worden gedood waar je bij staat en al naar gelang de voorkeur geplukt, gevild of in mootjes gehakt. Wil je ze levend meenemen en het karweitje thuis klaren, dan kan dat ook en het is goedkoper, dat spreek vanzelf. Grote stukken vlees maar ook nieren, darmen, kop, poten en hart van een varken en rund liggen op tafels en je kunt aanwijzen wat je wenst.

Vanuit het hotelraam hebben we mooi zicht op de waslijn op de platte daken van de overburen. Zo krijgen we een goed inzicht in de samenstelling, de smaak en de voorkeuren van hun kleding. Ondanks het subtropische klimaat dragen veel mannen dikke hemden, lange onderbroeken en zijn bij vrouwen vleeskleurige sokjes, xxl-vrouwenslips in heldere kleuren en roze bh’s populair. Tienerkleding is alleen al herkenbaar aan de merken. Populair zijn Lacoste shirtjes en poloshirts van Ralph Lauren, allemaal vervalst natuurlijk. Kinderkleding verraden een grote voorkeur voor vrolijk en grappig gestileerde prints. Kinderen die nog niet zindelijk zijn, dragen in China broekjes met een open kruis om direct hun behoefte weg te kunnen laten lopen. Heel praktisch en het bespaart luiers. Maar bij de ouders die ze kunnen betalen worden de wegwerpluiers steeds populairder . Kan nog een mooie afvalberg opleveren met zoveel mensen.