Van 1 mei tot en met 31 oktober vindt in Shanghai de Wereldtentoonstelling plaats. De World Expo, die sinds 1851 bestaat, is in termen van economische en culturele impact een van de belangrijkste evenementen ter wereld. Dit jaar nemen in totaal 192 landen en 50 internationale organisaties deel en naar verwachting zal de World Expo zo'n 70 miljoen particuliere en zakelijke bezoekers trekken. Het thema van de World Expo 2010 is 'Better City, Better Life', een thema dat is geïnspireerd op het gegeven dat in 2010 naar verwachting 55 procent van de wereldbevolking in een stad zal wonen. Met 'Better City, Better Life' daagt de organisatie de deelnemers uit om met ideeën te komen voor leefbare steden in de 21e eeuw.
Die leefbaarheid kan nog wel iets beter zo ondervinden we als we in de overvolle metro stappen. Er zijn 3 pogingen nodig om de deuren dicht te krijgen en als haringen in de ton rijden we onder Shanghai door.
Uren wachten in de brandende zon
Als eerste gaan we naar het Chinese paviljoen, de grootste trekpleister van de hele EXPO. Maar als we achter in de lange rij aan willen sluiten mogen we niet verder. We moeten naast het gewone toegangskaartje ook nog een extra kaartje bijkopen om er in te kunnen, zo maken ze ons duidelijk. Die kaartjes moeten we dan weer op heel andere plaats kopen, waar blijft ons onduidelijk, maar in ieder geval een heel eind lopen. Dat en de lange rij wachtenden doet ons besluiten dan maar naar een ander paviljoen te gaan.
Het paviljoen van Saoudi Arabie ziet er van buiten heel indrukwekkend uit en moet heel interessant zijn zo hebben we gelezen. Dus daar maar naar toe. Maar hier staat een al even lange rij. Een controleur vertelt ons dat het 5 uur duurt voordat je binnen bent. Nu weten we niet of hij zomaar wat zegt of dat dit echt zo is, maar het is een onafzienbare rij, waar geen enkele beweging in zit. We kunnen bijna niet geloven dat al deze mensen het er voor over hebben om hier 5 uur in de brandende zon bij 33 graden te staan wachten om binnen te mogen. Ons niet gezien, in geen 500 jaar ! Het Duitse paviljoen is ook in trek, hier staan bordjes met tijden hoe lang je moet wachten. De rij begint bij het bordje 2 uur. Nein, so verruckt sind wir auch nicht. We lopen verder en de moed zinkt ons steeds meer in de schoenen, bij het Canadese paviljoen tellen we zelf globaal de lengte en komen naar schatting op zo'n 800 meter, in geen 800 jaar !
We balen nu echt, want we hadden ons veel voorgesteld van de Expo en het was een van de hoofdredenen om opnieuw naar China te gaan. Nog een geluk dat we niet voor drie dagen kaartjes hebben gekocht, wat eerst het plan was. We sloffen steeds moedelozer langs de verschillende paviljoens waar overal lange rijen staan en komen bij het Nederlandse paviljoen.
Happy Street, het Nederlandse paviljoen
Op de website van het Nederlandse paviljoen staat o.a. dat deelname aan de World Expo 2010 Nederland een unieke kans biedt om de bekendheid van het Chinese bedrijfsleven en de Chinese bevolking met Nederlandse culturele, zakelijke en technologische successen en innovaties te vergroten en zo de basis voor economische en zakelijke samenwerking tussen het Nederlandse en het Chinese bedrijfsleven te versterken en tevens het toerisme vanuit China te bevorderen. Om bezoekers van de World Expo een zo breed en gevarieerd mogelijk beeld te geven van Nederlandse successen en innovaties op dit gebied heeft de Nederlandse overheid niet gekozen voor een klassiek paviljoen, maar voor een complete straat, Happy Street, naar een ontwerp van architect John Körmeling. In Happy Street heeft Körmeling - in aansluiting op het thema van de World Expo - zijn visie uitgewerkt op een ideale stad die op organische wijze ontstaat langs een handelsroute; een gebied waarin alle facetten van het leven naast elkaar aan bod komen. Dit als reactie op moderne stadsplanning waarin wonen, werken en industrie vaak in afgebakende gebieden bedreven worden.
Gelukkig hier geen rijen wachtenden. Het geeft te denken over de populariteit van het Nederlandse paviljoen en waar we ons wel iets bij voor kunnen stellen. Deels heeft het ook te maken met de lange looproute van 400 meter die zich in de vorm van een acht op en neer kronkelt. Aan de looproute staan een twintigtal gebouwtjes, waarin presentaties zijn gemaakt van Nederlandse kunst, technologie, design en wetenschap. Best wel een leuk idee, maar knullig is dat sommige dingen niet werken en van anderen totaal niet duidelijk is wat er mee bedoelt wordt. En als wij het al niet snappen, hoe denk je dan te bereiken dat er bij de Chinezen iets van blijft hangen. De stoel van Rietveld is weer van stal gehaald, maar waarom niet het werk van Rem Koolhaas promoten, die een van de meest besproken gebouwen van China heeft ontworpen. En naar het kunstwerk "Het is me wat" van schrijver en televisiemaker Wim T. Schippers, kijkt geen enkele Chinees. Meer succes heeft het huisje met daarin een foto van Maxima en de tiara die ze bij haar huwelijk droeg. Wie die mooie dame is zullen de meeste Chinezen wel niet weten, maar ze blijver er in ieder geval even bij kijken.
Schaapjes tellen en een lekker dutje doen
Wat duidelijk wel in de smaak valt is het kunstgrasveld, dat op de begane grond is aangebracht en grotendeels in de schaduw ligt. Tussen de middag is het hele veld bezet met Chinezen die hier hun meegebrachte etenswaren nuttigen en daarna een lekker tukje doen. Chinezen kunnen overal slapen en de kunststof schapen zullen hier zeker ook van invloed op zijn. Het groene veld wordt onderbroken door blauwe strepen, welke slootjes moeten voorstellen, maar door het publiek als looppaden worden gebruikt.
Ondanks dat de vermoeidheid al behoorlijk toesloeg hebben we uiteindelijk toch nog een paar paviljoens bezocht waar geen lange rijen voor stonden, maar dat waren dan ook niet de meest interessante landen. Verder zagen we nog een aantal shows die op de diverse pleinen gegeven werden en zeker de moeite waard waren en een mooie parade van Mongolië, welk land deze dag centraal stond op de Expo.
Tegen de avond hebben we de boot genomen naar de andere kant van de Huang Pu rivier, waar een ander deel van de Expo zich afspeelt. Hier was het veel rustiger en bezochten we het Themapaviljoen van de Expo 'Better City, Better Life' . We raakten helemaal enthousiast van wat we zagen in dit paviljoen, dat deels was ingericht als museum met kunstwerken overal vandaan en met filmshows waar je zelf midden in stond. Hoewel we inmiddels bekaf waren hebben we hier nog uren doorgebracht en was dit onderdeel alleen al een bezoek aan de Expo waard. Weer buiten gekomen was het al donker en verschillende gebouwen waren schitterend verlicht en werd er een spectaculaire lichtshow gegeven. Het was al 22 uur toen wij en met ons vele anderen zich met de laatste krachten naar de uitgang sleepten en weer in de metro stapten. Hoewel de dag met veel frustratie over de lange rijen wachtenden begon sloten we deze uiteindelijk vol enthousiasme af.